Workshop Stress en Ontspanning

 In Leefstijl, Nieuws, Werk

Wekelijks kunnen we lezen in de krant of horen bij de ‘De wereld draait door’ hoe het gaat met stress in Nederland. Want stress is een belangrijk thema geworden. We stellen vragen, we willen er over lezen en denken te kunnen zien bij anderen of er sprake is van stress (of niet). Maar wordt het onderwerp stress daadwerkelijk zo openlijk besproken als het lijkt? En wat weten we er nou eigenlijk van?

Bij Vitaalpunt werken we dagelijks met mensen die spanningsgerelateerde klachten hebben. En steeds krijgen we dezelfde vragen:

Wat is stress?
Is stress ongezond?
Hoe zit het met mijn belasting?
Kan ik het leven wel aan?
Wat kan ik actief doen om met stress om te gaan?
Welke strategieën zijn er om stress te hanteren?
Word ik ooit weer beter?

Goede en heldere vragen! Hoe komt het toch dat we zo weinig van stress begrijpen ondanks alle aandacht in de media? In onze ogen komt dat omdat er te weinig échte aandacht voor is. Stress is namelijk iets persoonlijks, voor iedereen verschillend en vooral verschillend per situatie.

En als we er iets aan willen doen, zullen we het moeten aanpakken bij de wortels. Met dat uitgangspunt hebben we een training ontwikkeld over stress en zijn tegenhanger, ontspanning. De workshop Stress en Ontspanning is bedoeld voor teams en afdelingen in bedrijven. Het doel van de training is om stress echt bespreekbaar te maken, meer inzicht te krijgen in de factoren die stress veroorzaken, en wat mogelijke oplossingen zijn om té veel stress (op de werkvloer) tegen te gaan.

In de workshop gaat het niet om het overdragen van een grote hoeveelheid theoretische kennis en informatie, maar juist om het vergroten van inzicht en begrip over stress en ontspanning. Hierbij wordt op een interactieve manier aandacht besteed aan bovenstaande vragen en meer. De driehoek van Denken-Voelen-Doen vorm de basis van de cursus; om van daaruit handvaten te creëren om met meer focus, balans en rust in het leven en werk te staan.

“Een workshop geven over een onderwerp dat veel mensen raakt, zoals stress en ontspanning,  is enorm inspirerend”, zegt Nils. “Kennis vanuit de wetenschap en de praktijk aanreiken, een gesprek op gang brengen waarbij ervaringen en oplossingen gedeeld worden, maar ook met de deelnemers creatieve oplossingen bedenken, maakt het voor mij een erg waardevolle workshop. Het meest belonend is natuurlijk als je merkt dat de nieuwe inzichten en oplossingen een positief effect hebben op een gezonde werk-privébalans.”

Zo laten deelnemers bijvoorbeeld weten dat hun zelfbewustzijn toeneemt: “Ik ben me nu een stuk bewuster van een juiste balans en dagindeling en dat ik nu toch écht eens pauzes moet gaan inlassen en mijn rustmomenten moet pakken”. Anderen geven te kennen dat ze hebben geleerd hoe stress in het brein werkt en hoe ze eigen lichaamssignalen kunnen herkennen: “We kregen nuttige tips die ik in mijn dagelijkse praktijk direct kan toepassen”. In het algemeen weten de meesten eigenlijk al best goed wat ze zouden moeten doen, maar passen het nog niet toe. “Take a break is de bottom line”.

Dit stuk is geschreven door Carlijn Maassen (Psycholoog) en Nils Jansen (Fysiotherapeut) bij Vitaalpunt.

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie