‘Word wie je bent’

 In Evenementen, Gezondheid, Maatschappij

‘Word wie je bent’. Dit zijn woorden van filosoof Friedrich Nietzsche. Samen met onderwijsinstelling Windesheim vinden wij bij Vitaalpunt dat elk talent telt en iedere student de ruimte moet krijgen om zijn of haar talenten te ontplooien. Om met Nietzsche te spreken: dat ‘ze worden wie ze zijn.’

De opening van het hogeschool jaar staat bij Windesheim in het teken van de inclusieve samenleving, waarin zowel uitzonderlijke begaafdheden als specifieke functiebeperkingen serieus genomen worden. Samen met Windesheim wil Vitaalpunt zich hiervoor sterk maken en heeft daarom vandaag een statement ondertekent om studenten met een functiebeperking als gevolg van een psychische aandoening te helpen succesvol een opleiding te doorlopen. Andere organisaties die het statement ondertekenden zijn: Randstad Groep, PEC Zwolle United, het UWV, de gemeente Zwolle, de Ambelt, Trias Jeugdhulp, de Dilemmamanager, Landstede, Deltion en het Expertisecentrum Handicap en Studie.

Zelfredzaamheid

Er wordt van burgers meer dan ooit zelfredzaamheid gevraagd. De rijksoverheid heeft taken overgedragen naar gemeenten, maatschappelijke instanties en het onderwijs. Leerlingen met een functiebeperking, die voorheen in aanmerking kwamen voor speciaal onderwijs, blijven nu in het reguliere onderwijs. Wat daarbij positief opvalt, is dat een toenemend aantal van deze leerlingen doorstroomt naar het HBO. Dit onderstreept dat een ontwikkelingsstoornis, leerstoornis of psychische aandoeningen geen belemming hoeven te zijn om een studie in het hoger onderwijs te volgen en een diploma te behalen. Kijk voor de aardigheid eens op de site www.vanmavototharvard.nl. Een inspirerend verhaal van Peter Riezebos.

Prof. dr. Albert Cornelissen (voorzitter college van bestuur Windesheim en lid raad van toezicht Vitaalpunt:

Studenten met een functiebeperking hebben een twintig tot dertig procent hogere kans om uit te vallen. Door flexibel onderwijs te leveren, kunnen zij net zo goed presteren als hun collega-studenten en zelfs excelleren door hun specifieke talenten verder te ontwikkelen.

Vitaalpunt zal zich de komende tijd inzetten om de uitval in het HBO als gevolg van een psychische aandoening te verminderen.


Recente Blog berichten

Schrijf een reactie