Terrasjesweer, dus tijd voor een…?

 In Gezondheid

Het is alweer enige tijd terrasjesweer, zij het in Nederland met vlagen. En wat is nu het eerste dat er in je opkomt als je denkt aan vertoeven op het terras? Grote kans dat je dit associeert met een biertje, wijntje of een ander alcoholisch drankje.

Alcoholgebruik is zo verweven met onze cultuur dat niemand er raar van opkijkt als je drinkt. Sterker nog, in sommige sociale kringen trek je meer bekijks als je niet drinkt. Alcoholische consumpties worden door velen in verband gebracht met gezelligheid, verbondenheid, status en ontspanning. Ook zou een glas rode wijn per dag gezond en het gebruik van alcohol veilig zijn als je niet meer dan twee glazen per dag drinkt. Maar is dat nu echt zo?

Over de jaren heen is de visie op de gezondheidsrisico’s van alcohol veranderd. De World Health Organization beschrijft alcohol tegenwoordig als een toxische stof. Met andere woorden: alcohol is giftig. Betekent dit nu dat je helemaal niets meer mag drinken? Daar zou ik niet altijd stellig ‘ja’ op zeggen.

Evenmin zou ik zeggen dat je nooit meer een glas frisdrank mag drinken of een frikadel bij de snackbar mag halen. Wel adviseer ik iedereen een goede afweging te maken van de risico’s, daarin is goede voorlichting onontbeerlijk. Natuurlijk is het zo dat iedereen bepaalde offers brengt, zelfs na een afweging van de risico’s. Net zoals ook autorijden risico’s met zich meebrengt, maar we er toch voor kiezen om dat te doen.

Wanneer je bijvoorbeeld zwanger bent of een ernstige stoornis hebt in het gebruik van alcohol is geheelonthouding wel aan te raden. Verder kunnen gezonde volwassenen de volgende richtlijn aanhouden: niet meer dan een glas per dag en minstens twee alcoholvrije dagen in de week om gewoontevorming te voorkomen.

Daarnaast zijn er situaties waarin de gezondheidsrisico’s van alcoholgebruik groter zijn, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van psychische klachten. Op korte termijn lijkt alcohol hiertegen te helpen. Al na een of twee glazen voel je je al wat losser, meer ontspannen en zijn nare emoties minder voelbaar. Echter, op de lange termijn versterkt alcohol veel psychische klachten en kan het gebruik van alcohol de behandeling van deze klachten hinderen. Bovendien zien we in de GGZ regelmatig dat mensen alcohol drinken in moeilijke situaties, terwijl het juist wenselijk is om hen te leren dat ze deze situaties aankunnen zonder gebruik van een middel. Hierdoor neemt het geloof in de eigen controleerbaarheid van de klachten toe, wat op zichzelf al therapeutisch werkt.

Bij Vitaalpunt zien we het verbeteren van de levensstijl van onze patiënten als een belangrijk onderdeel van de behandeling en dus als onderdeel van goede zorg. Hier hoort goede psycho-educatie over de effecten van alcohol absoluut bij en indien nodig zelfs afspraken over het gebruik ervan.

Tot slot zou je ook eens voor jezelf kunnen uitzoeken wat nu jouw verwachtingen zijn van een alcoholisch drankje wanneer je op het terras zit. Hoeveel alternatieven vind jij om jouw zonnige terrasdag tot een succes te maken? Succes en geniet nog even van het mooie weer!

 

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie

10 bewezen strategieën je angst te overwinnen