Rij-angst

 In Leefstijl

Een real-live blog van GZ-psycholoog Mirte.

Ik heb al jaren rijangst. Ik had er daarom al vaker bij stilgestaan dat deze dag zou komen. Mijn vriend, vergroeid met zijn racefiets, belt mij om te zeggen dat hij twee lekke banden heeft: of ik hem kom ophalen met de auto. Inderdaad, TWEE lekke banden. Want voor als hij gewoon 1 lekke band heeft, wat schering en inslag is bij fietsers, heeft hij een reserve band bij zich. Maar twee reserve banden passen niet in zijn achterzakje….En dus was ik de pineut.

Het is grappig hoe dat gaat bij angst. Nadat ik was geschrokken van zijn telefoontje, had ik de eerste minuten van binnen de overtuiging dat ik dat absoluut niet ging doen, hem ophalen met de auto ergens God weet waar, in de polder! Tegelijkertijd was er ook iets in mij dat probeerde weerstand te bieden aan dat gevoel. Ik vertelde het mijn collega’s, die me moed inspraken. Ik liep de deur uit met de woorden van collega Laurens in mijn oor “eigenlijk denk ik dat je het gewoon moet doen”.

Ondertussen kwamen alle smoezen naar boven. De belangrijkste in dit geval: “ik moet voor de kinderen zorgen en met de kinderen in de auto durf ik al helemaal niet”. Nu moest ik toegeven dat een aantal bekende andere smoezen stil bleven in mijn hoofd. Immers: ik had afgelopen week namelijk een nieuwe bril gekocht en een aantal jaar geleden een TomTom. En dat had ik inderdaad allemaal gedaan om stappen te nemen om mijn rij angst te overwinnen. En voor dat ik het wist, had mijn vriend geregeld dat de kinderen zouden worden opgevangen.

Er waren nu dus net niet genoeg smoezen voor handen om dit met goed fatsoen uit de weg te gaan. Ik ging het doen. En het ging goed, natuurlijk. Maar ik was wel bang, natuurlijk.

Ik weet inmiddels dat ik altijd zenuwachtig zal blijven, met rijden. Maar ik weet ook dat ik de last die ik heb van deze angst wel kan verminderen. En dat doe ik door steeds weer te werken aan de smoezen. En smoes nummer 1 op dit moment is: ik heb de laatste tijd erg weinig gereden (Ik ben het verleerd!). Ik zal dus gewoon vaker moeten rijden…

Amsterdammers opgepast dus, Mirte komt de weg op!

 

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie

leefstijl verandering