Psychologische behandeling anno 2020

 In Behandelingen

De technologie van nu dwingt ons om mee te gaan met de tijd. Opdrachten uitprinten of enkel telefonisch contact met de patiënt is ook zó 2009… 

Zo maakt Vitaalpunt al enkele jaren gebruik van E-health. Dat gaat over digitale toepassingen in de zorg: het verbeteren van het gebruik van IT ter ondersteuning of verbetering van de behandeling in de gezondheidszorg.

E-health omgeving van therapieland

Therapieland is zo’n E-health omgeving die zorgt dat de behandeling digitaal ondersteund wordt met een door specialisten ontwikkelde persoonlijke leer-en werkomgeving. De leer-en werkomgeving bevat allerlei modules over verschillende klachten, ziektebeelden of aandachtsgebieden in het leven. Het biedt patiënten de mogelijkheid veelal zelfstandig aan de slag te gaan. Geen papieren huiswerkopdrachten meer die zoek raken, maar overzichtelijke schema’s, filmpjes en geluidsfragmenten.

Binnen Vitaalpunt gebruiken we de leeromgeving altijd in combinatie met onze reguliere face-to-face zorg. Dit bespaart tijd, werkt efficiënter en zorgt dat de patiënt basisinformatie altijd op een gewenst moment kan teruglezen. De patiënt wil namelijk vaak zelf aan de slag. Therapieland stimuleert die eigen regie zodat men nog bewuster is van de eigen bijdrage aan het slagen van de behandeling. We willen patiënten leren en meegeven dat ze een onderdeel zijn van een creatief en professioneel behandelteam dat hen helpt om eigen veerkracht te hervinden. Zelf in actie komen is daarbij essentieel.

De leeromgeving blijft ook een aantal jaren na het afsluiten van de behandeling toegankelijk voor patiënten.

“De persoonlijke leer-en werkomgeving biedt patiënten de mogelijkheid zelfstandig aan de slag te gaan.”

Behandelaren krijgen op deze manier ook de kans om naast de face-to-face behandeling gericht op de hoofddiagnose, andere aandachtsgebieden te kunnen behandelen zoals een negatief zelfbeeld of slechte gewoontes. Door de beveiligde web-omgeving in combinatie met een app op je telefoon is het gebruik van de leeromgeving heel laagdrempelig gemaakt en ook interactief. Behandelaar en patiënt communiceren veilig via een chatscherm wat de uitstraling heeft van een Whatsapp gesprek.

Afspraken verzetten of vragen beantwoorden is nog nooit zo makkelijk geweest!

Een Vitaalpunt module over Leefstijl

Vitaalpunt heeft nu samen met Therapieland een module ontwikkeld over Leefstijl. Dit sluit aan bij onze visie waarbij we zowel praten als bewegen om de patiënt te helpen de regie over de eigen gezondheid terug te vinden. Achter de schermen hebben wij een E-health-team dat het gebruik onder onze behandelaren (inclusief de digibeten) probeert te stimuleren, optimaliseren en evalueren. De nauwe samenwerking met Therapieland helpt ons kritisch na te denken over wat de patiënt nodig heeft, welke modules verbeterd en ontwikkeld kunnen worden en hoe we via online therapie nog meer maatwerk kunnen leveren.

Wil je meer weten over Therapieland ga dan naar hun website.

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie

beeldbellen in tijden van coronaoplossingsgerichte therapie