Patiënthonger

 In Behandelingen

Voor mij is een bezoek aan mijn huisarts vaak best een leuk uitje. Toegegeven, ik mankeer ook niet veel…   

John, zo heet mijn huisarts, is een kundige maar ook een leuke man. Hij is een empatische, grappige huisarts, met een fijn relativeringsvermogen. En hij vertelt ook nog wel eens een persoonlijke anekdote; niet bang om iets van zichzelf te laten zien. Een paar jaar geleden hebben we bijvoorbeeld erg gelachen over dat onze beide dochters als kleine meisjes geregeld over onze ruggen hebben gelopen en gestampt, als vorm van massage tegen rugpijn. Ik ben nooit meer naar de fysio geweest trouwens, moet ik toch eens doen.

Corona veranderde alles

Nu echter, was John ronduit negatief. Hij vond er weinig meer aan, zei hij. Prut, was zijn letterlijke tekst. Het was vooral bellen en mailen met patienten. Slechts een handjevol mensen ziet hij in de praktijk op zijn spreekuur. “ Ik mis mijn patienten!” , riep hij uit.

 

“Hiervoor heb ik dit vak niet gekozen!”. Kermend voegde hij er nog aan toe: “ Ik heb patienthonger”.

 

Zo mopperen ook mijn collega psychologen, die voor een groot deel via beeldscherm werken. De term patienthonger had ik nog niet gehoord, maar ik vind het heel toepasselijk. Naast huidhonger, het verlangen om te worden aangeraakt, waar zowel mijn (alleenstaande) patiënten als collega’s over hoor, hebben wij psychologen (en artsen) dus ook last van patiënthonger!

Driedimensionale patiënten

Het consult bij John duurde maar liefst 20 minuten, hij zat dan ook verlegen om patiëntcontact, en we rondden het af door te concluderen dat je twee soorten patiënten had: tweedimensionale en driedimensionale.

Tweedimensionale mensen kun je zonder veel problemen goed ‘lezen’ en helpen via een online consult. Maar driedimensionale patiënten vallen echter weg, lijkt het, op het beeldscherm, en die moet je gewoon zien en meemaken.

Maar in beide gevallen is het voor de hulpverlener vaak het driedimensionale contact dat zorgt voor het werkplezier.

Echt contact!

 

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie

oplossingsgerichte therapie