Naam:     Willemien Meijer
Functie:  Klinisch psycholoog/psychotherapeut

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?

Sinds september 2019 werk ik bij VP als klinisch psycholoog. Ik voer intakegesprekken en doe behandelingen, voornamelijk in de SGGZ. Tevens ben ik hoofdbehandelaar en denk in deze functie mee over de koers van behandelingen die door collega’s worden uitgevoerd.

Daarnaast geef ik werkbegeleiding aan een collega die in opleiding is tot klinisch psycholoog en zit ik in de medische staf, wat betekent dat ik me mag bemoeien met (inhoudelijk) beleid van de organisatie. 

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?

Met slakken ‘vangen’ in de tuin van mijn moeder. 2 cent per naaktslak, die zich in grote getale op de composthoop ophielden en de planten in de tuin opvraten. Verzamelen met handschoenen aan en ze dan met onze boot (we woonden in Giethoorn) ergens in een sloot dumpen. Vanaf mijn twaalfde ging ik regelmatig oppassen en vanaf mijn 15e had ik verschillende vakantiebaantjes in het toeristisch hart van Giethoorn (in stenenmuseum de oude aarde oa.).

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?

Oorspronkelijk ben ik opgeleid als neuropsycholoog. Ik was en ben geïnteresseerd in de relatie tussen hersenen en gedrag. In vorige banen, bij medische psychologie in het ziekenhuis, heb ik steeds klinische neuropsychologie als aandachtsgebied gehad. Bij Vitaalpunt komt dit wat minder aan bod, in de zin dat de meeste patiënten geen neurologische aandoening hebben. Maar ‘wij zijn ons brein’, dat tussen de oren zit, net als de psychische problemen waar mensen voor in behandeling komen ;-). 

Met mensen werken is nooit routine, elk mens is een puzzel. Samen met de patiënt probeer ik de puzzelstukjes weer op zijn plaats te krijgen. Het geeft veel voldoening als ik hier een steentje aan kan bijdragen.

De afgelopen jaren heb ik goede ervaringen opgedaan met EMDR. Een krachtige methode om van allerlei hinderlijke klachten op emotioneel en lichamelijk vlak af te komen mits zorgvuldig toegepast. Het blijft elke keer weer fascinerend om te zien hoe het brein zelf, met het EMDR protocol als baken, zich kan ontdoen van emotionele belasting en kan komen tot helpende inzichten.

Hier ben ik als therapeut vooral volgend, een prettige bijkomstigheid, want ik heb mezelf nooit als een klassieke ‘praatpsycholoog’ gezien. Hoewel ik ook best directief en sturend uit de hoek kan komen als het nodig is.

4. Hoe kom je echt tot rust?

Als de kinderen op bed liggen 😉 Verder kan ik genieten van een potje tennis, fietsen langs Lek, Vecht of op een Waddeneiland, een skivakantie, radio 4 in de auto (als het echt mooie muziek is, blijf ik soms nog even zitten voor ik uitstap) en natuurlijk een middagdutje in het weekend….

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :

Onze nestor Mercedes Abad. Zij heeft al lang de pensioengerechtigde leeftijd, maar werkt nog steeds met plezier. Wat is haar geheim? 

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.

Heeft u vragen over wat Vitaalpunt voor u kan betekenen?