Naam:     Truus Wilterdink
Functie:  Klinisch Psycholoog bij Vitaalpunt Amsterdam

Als Klinisch Psycholoog denk ik mee met mijn collega’s en diens patiënten, over behandelplannen en diagnoses. Ik ben de sparringpartner om het patiënt inhoudelijk beleid verder samen uit te rollen. Tevens aanspreekpunt binnen Vitaalpunt betreffende diagnostiek en behandeling van complexe psychische problemen.

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?
Ik ben sinds september 2017 werkzaam als Klinisch Psycholoog bij Vitaalpunt Amsterdam. Dat betekent dat ik met de regiebehandelaren de intake, evaluatie en einde van de behandeling bespreek. Regelmatig verzorg ik de intakes van nieuwe patiënten en help ze bijvoorbeeld op weg met het beantwoorden van vragen als; Ben ik hier op mijn plek? Hoe kan Vitaalpunt mij verder helpen? Wat is er voor mij mogelijk?

In het wekelijkse teamoverleg denk ik zorgvuldig mee over de diagnostiek en het juiste behandelplan per persoon. Bij de meer complexe situaties ben ik het aanspreekpunt. Iedereen mag me als vraagbaak aanspreken. Als je bijvoorbeeld vastloopt of ook gewoon als je wilt checken of je op de goede weg bent. Ook op patiënt inhoudelijk vlak denk ik mee over het beleid, procedures en protocollen. Tevens ben ik praktijkopleider van de collega’s die in opleiding zijn tot GZ Psycholoog.

Last but not least behandel ik ook zelf mensen, met name degene met complexe oftewel uitdagende problematiek. Mensen met lichamelijke problemen vind ik professioneel gezien boeiend. Lichamelijk ziekten en medicatie kunnen enorme invloeden hebben op de psyche van de mens en omgekeerd hebben psychische problemen meteen hun fysieke weerslag. Dit is met elkaar verweven en dat vind ik nou zo mooi. Elke klacht heeft een lichamelijke en psychische kant. Daarom behandelen we bij Vitaalpunt lichaam én geest altijd samen. We brengen letterlijk en figuurlijk beweging in de behandeling van uw klachten.

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?
Als…verkoopster in een sigarettenwinkeltje. En ik had nog nooit (ook niet stiekem!) gerookt. Ik ben geboren dichtbij de Duitse grens in Winterswijk en mensen uit Duitsland kochten massaal rookwaar in ‘over de grens’. De klanten moesten aanwijzen wat ze nodig hadden (Das Rote gepack am linker Seite bitte). Ik heb daardoor goed Duits leren spreken en mensenkennis op gedaan.

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?
Wat echt ‘Truus-achtig’ is, is dat ik graag multidisciplinair behandel, (=samenwerking tussen personen uit verschillende vakgebieden). Dat zit echt in mijn botten. Binnen dit multidisciplinaire team werken we als KP-, GZ- en basispsychologen, psychiaters, bewegingswetenschappers en fysiotherapeuten samen om de patiënt vanuit eigen kracht zijn autonomie te laten hervinden. Ik vind overigens iedere radar in de organisatie van belang: ‘Je doet het samen’. Van de collega’s van de balie tot degene die de financiën afwikkelt.

Verder vind ik het belangrijk evidence based te werken ‘met aanziens des persoons’. Daarmee bedoel ik dat ik de wetenschappelijke inzichten toepas in de dagelijkse praktijk. Volgens de juiste protocol maar gepersonaliseerd. Het gedachtegoed achter deze protocol is niet zomaar bedacht.

4. Hoe kom je echt tot rust?
Afspreken met vriendinnen, met mijn man naar de film en fietsen langs de Amstel. Overigens vind ik gewoon een lekkere cappuccino drinken met een krantje erbij ook heel ontspannend.

In het voorjaar wil ik een cursus Personal Shopper gaan volgen. Tijdens de open dag, die ik onlangs bijgewoond heb, sprak ik een vrouw die Personal Shopper is van mensen met een handicap. Ik weet bijvoorbeeld nog, vanuit mijn tijd dat ik in een revalidatiecentrum werkte, hoe moeilijk het is voor mensen in een rolstoel om goed zittende en leuke kleding te vinden. Het lijkt mij leuk hen hiermee te helpen. Hoewel mijn man me aanraadt me te richten op gescheiden mannen (slecht gekleed?). Kan ik gelijk mijn psychologie achtergrond inzetten!

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :
Moeilijk zeg, er zijn zoveel collega’s waarvan ik hun antwoord zou willen weten op deze vragen. Maar ik kies Debbie (GZ Psycholoog), mijn collega uit Rotterdam voor de volgende ‘Vier vragen aan…’

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.

Heeft u vragen over wat Vitaalpunt voor u kan betekenen?