Naam:  Tessa Bastiaansen 

Functie: GZ-psycholoog 

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?

Sinds juli 2019 ben ik bij Vitaalpunt werkzaam als GZ-psycholoog. Mijn werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van intakegesprekken en behandelingen (basisggz en specialistische ggz). Daarnaast ben ik als regiebehandelaar betrokken bij behandelingen van collega’s en neem ik deel aan verschillende teamoverleggen. In mijn behandelingen werk ik met interventies uit de cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Ook werk ik met EMDR.  

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?

Mijn eerste zomerbaantje was in een verzorgingstehuis voor dementerenden. Naast het schoonmaken van kamers, serveerde ik koffie en maaltijden uit, hielp waar nodig met eten, hield de bewoners gezelschap en maakte ik wandelingen met hen. Het verzorgingstehuis stond midden in het bos en ik herinner mij de vroege fietstochtjes, zonnestralen door de bomen en vogelgeluiden om mij heen. De bewoners met hun diverse verhalen en verrassende reacties; alle emoties kwamen langs. Ook was ik getuige van een ontluikende romance tussen twee bewoners; ik mocht de een namens de ander een bos bloemen bezorgen.

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?

Regelmatig hoor/merk ik dat mensen zich schamen en/of zichzelf verwijten maken over het ontstaan van hun klachten of over de gevolgen. Het doorbreken van deze schaamte en het vergroten van mildheid naar zichzelf vind ik belangrijk. Ik besteed bij de start van de behandeling eerst aandacht aan psycho-educatie en we maken samen een holistische theorie. Hierbij onderzoeken we hoe we het ontstaan van de klachten en ontwikkelde helpende en niet-helpende patronen in denken, voelen en doen kunnen begrijpen. Een gemis van verbondenheid met anderen, gebrek aan of verloren zingeving, zelfvertrouwen en autonomie (regie) lijken vaak onderliggend aan en/of zijn een gevolg van de klachten. Mede om verbondenheid met anderen te vergroten kijk ik met mijn patiënt samen wie we uit hun omgeving kunnen uitnodigen en betrekken bij de behandeling. Om zelfvertrouwen en mildheid te vergroten staan we tijdens de therapie zeker ook stil bij wat goed gaat. 

Maar wat maakt mijn manier van werken bijzonder? Mogelijk dan toch mijn doktershandschrift op het bord en mijn creaties van gecombineerde of foutief gebruikte spreekwoorden en metaforen.

4. Hoe kom je echt tot rust?

Ik ontspan van buiten zijn, in de natuur, wandelend, fotograferend of wielrennend. Binnen ontspan ik van lezen of een bioscoopbezoek. Ook hou ik ervan om samen met mijn vriend, familie en vrienden te zijn; serieuze gesprekken maar juist ook grappen makend. Zo nu en dan probeer ik een nieuwe sport uit, met of zonder succes. Zo ontdekte ik afgelopen jaar plezier in tennis.

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :

Anneloes. Zij werkt als psychomotorisch therapeut en ik vind het fijn samenwerken met haar! 

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.

Heeft u vragen over wat Vitaalpunt voor u kan betekenen?