Naam:    Niels Goudswaard
Functie:  Psychomotorisch Therapeut

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?

Ik richt me als psychomotorisch therapeut vooral op het helpen van mensen bij het verbeteren van het lichaamsbewustzijn, het reguleren van spanning en het omgaan met emoties. Veel mensen staan niet zo stil bij wat ze voelen, of vinden het lastig om met hun gevoelens om te gaan; dat geldt zowel voor het waarnemen van de lichaamssignalen (spanning/ontspanning, ademhaling, wat voelt fijn/niet fijn etc.) als het waarnemen van emoties. Vaak zijn die twee ook gerelateerd: emoties voel je namelijk met je lijf!

Met ervaringsgerichte oefeningen kan je leren hoe je met jezelf, met anderen, met de opdrachten en met de omgeving omgaat. Houd je rekening met je gevoelens in je handelen? Als iets spannend is, doe je het dan wat rustig aan of moet je van jezelf juist ‘doorzetten’? En als het lastig of zwaar wordt, voel je aan je lijf of je je gaat verzetten of of dat je meeveert?

Vanuit deze ervaringen leggen we een relatie met je dagelijks leven. Herken je wat je in de oefeningen tegenkomt? Vaak maken de oefeningen in korte tijd veel duidelijk.

Ik werk deels 1 op 1, en deels met groepen. Voorbeelden zijn de PMT groep (PMT staat voor psychomotorisch therapeut), een beweeggroep bij trauma en een Interpersoonlijke Psychotherapie groep.

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?

Mijn eerste geld verdiende ik ongetwijfeld met heitje-voor-karweitje. Daarna heb ik echt een enorme waslijst aan baantjes gehad: een mayonaisefabriek, tapijtenveiling, supermarkt, krantenwijk, tuinman, snackbar, thuiszorg, ijssalon, DJ in een kroeg, en ga zo maar door!

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?

Ik probeer in mijn werk te investeren in het maken van een écht contact en aan te sluiten bij de belevingswereld van mijn cliënten. Om hun gevoelens meer de ruimte te geven, deze te erkennen en zo te komen tot een duurzame verandering. Dat maakt het werk vaak intensief maar het geeft ook enorme voldoening.

4. Hoe kom je echt tot rust?

Ik pak graag de mountainbike, ga een potje tennissen of spelletjes doen met mijn gezin. Ik maak ook erg graag muziek, zowel alleen als met mijn band. Ik doe graag veel verschillende dingen, zo wordt het leven nooit saai. Balans houden is dan wel de uitdaging!

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :

Ik nomineer mijn nieuwe collega Willemien Meijer, onze nieuwste aanwinst bij Vitaalpunt. Ik ben benieuwd wat haar drijft in haar werk als Klinisch Psycholoog!

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.

Heeft u vragen over wat Vitaalpunt voor u kan betekenen?