Naam:    Anneloes van den Hout
Functie: Psychomotorische therapeut

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?

Ik werk als psychomotorisch therapeut. Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapie waarin je leert terwijl je dingen doet. Middels oefeningen en activiteiten leer je jouw patronen in denken, voelen en doen herkennen en kan je hier nieuwe ervaringen in opdoen.

Elke klacht heeft een psychische én een lichamelijke kant en simpel gezegd richt ik mij vooral op wat het lichaam aangeeft. Ik zie veel mensen die met name “in hun hoofd leven”, terwijl juist ons lichaam (en niet ons hoofd) vertelt hoe het met ons gaat. Het is dan ook belangrijk om deze lichamelijke informatie te leren herkennen, correct interpreteren en hier op een gezonde manier mee om te gaan.

Zo help ik mensen onder andere hun grenzen te herkennen en aan te geven, contact te maken met emoties en deze te uiten, spanning te herkennen en reguleren, hun belastbaarheid te vergroten en op een gezondere manier om te gaan met lichamelijke (pijn)klachten.

Bij Vitaalpunt heb ik een afwisselend takenpakket. Naast individuele PMT-sessies, geef ik ook sessies in groepsverband, zoals PMT, Gezond bewegen, Bewegen bij trauma, Running therapie, en Leefstijlcoaching. Daarnaast kan je bij mij terecht voor individuele (leefstijl)coaching en slaapconsulten. Begin volgend jaar ga ik starten met een Running therapie groep die voor iedereen toegankelijk is, dus ook voor mensen buiten Vitaalpunt. Je kan je daarvoor nog aanmelden!

 

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?

Op mijn vijftiende begon ik met werken in de bediening van een Grieks restaurant en bij de HEMA op de “food afdeling”. Misschien is daar wel mijn passie voor eten ontstaan! Bij de HEMA had ik een leuk team en verkochten we brood, kaas, vleeswaren en taarten. Af en toe “viel” er een taart en tsja, dan moest ie op 😊

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?

Ik heb een drive om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. Middels motiverende gespreksvoering hoop ik mensen de motivatie en het vertrouwen te geven om te oefenen met nieuw gedrag. Ik vind het hierbij belangrijk dat we samenwerken en allebei onze inbreng hebben.

In mijn therapie staat de wisselwerking tussen lichaam en hoofd centraal, waarbij je in de oefeningen de oplossing voor je hulpvraag aan den lijve kan ervaren. Daarbij vertalen we de ervaringen die je opdoet in de therapie zo concreet mogelijk naar jouw dagelijks leven, zodat je ook echt met de inzichten aan de slag kan gaan. Ook staan we soms in de gesprekken samen stil bij je lichamelijke reacties en welke informatie je dit geeft.

4. Hoe kom je echt tot rust?

Een dag naar de sauna is voor mij de ultieme ontspanning. Genieten van de rust en warmte en verder helemaal niets doen; heerlijk! Verder ben ik gek op sporten en bewegen, zoals tennis en yoga en maak ik graag wandelingen in de natuur. Ook kan ik erg genieten van eten en een goed glas wijn met vrienden. Wat sommige collega’s misschien niet weten, is dat ik in mijn “vrije” tijd soms in een wijnwinkel werk en wijnproeverijen geef.

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :

Lianne, een fijne collega met veel kennis en ervaring op het gebied van ACT.

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.