Naam:     Mercedes Abad
Functie:  Psychiater-psychotherapeut bij Vitaalpunt Amsterdam

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?

Ik werk als psychiater, ik bemoei me met intakegesprekken, diagnostiek van allerlei As I en As II stoornissen, medicatiebeleid en bij dit alles gebruik ik mijn psychotherapeutische ervaring om ingangen te vinden in het contact met patiënten. Ook heb ik individueel overleg met collega’s psychologen over patiënten.

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?

Ik heb kortdurend gewerkt als hulpje in een boekhandel in Madrid, toen ik Geneeskunde studeerde.

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?

Dat is een moeilijke vraag. Wat ik doe is natuurlijk een verlengstuk van wat ik leerde in Tbs-klinieken (van 1981 t/m 2009): daar was het “kijk naar de mens achter het delict”, hier is het “kijk naar de mens achter de klacht”, dat boeit me het meeste; in de reguliere psychiatrie is het erg fijn te zien hoe mensen na een aantal maanden opknappen, daar geniet ik van. Ook vind ik het erg mooi mensen te leren dat er altijd een tweede kans is die je moet grijpen.

4. Hoe kom je echt tot rust?

Ik moet sowieso niet in mijn vrije tijd met patiënten bezig zijn. Soms pak ik een sudoku om thuis niet door te gaan met gedachten over zorgelijke patiënten. Ik ga sporten (cross-trainen) of lezen, dat is een hobby, anders ga ik naar buiten een stuk lopen. 

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :
Lotte Harends, een hele leuke collega.

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.

Heeft u vragen over wat Vitaalpunt voor u kan betekenen?