Naam:  Lianne Leijzer
Functie:  GZ-psycholoog

1. Wat doe je bij Vitaalpunt? Wat zijn je werkzaamheden?
Ik werk nu ruim twee jaar bij Vitaalpunt als GZ-psycholoog en voel me er op mijn plek. Ik geef individuele behandelingen, ik draai een groep voor mensen die gediagnosticeerd zijn met een somatisch symptoomstoornis (kort door de bocht mensen die kampen met psychische klachten die zich ook fysiek uiten) en daarnaast geef ik supervisie over psychodiagnostiek aan collega’s  in opleiding.

Psychodiagnostiek vind ik een mooi begrip voor snappen hoe iemands problemen, klachten en persoonlijkheid met elkaar samenhangen. En het gaat ook over classificeren: binnen welk frame (diagnose volgens DSM-V) passen de klachten waarmee iemand zich aanmeldt.

Ik vind het boeiend om met een supervisant te kijken naar het spanningsveld tussen dat je niet te veel diagnoses stelt (met als risico dat het zicht op de mens achter de diagnoses vervaagt), maar wel voldoende zodat iemand in therapie krijgt wat hij of zij nodig heeft. Een supervisant neemt ook altijd nieuwe inzichten en vragen mee vanuit de opleiding, dat houdt me fris.

2. Waarmee verdiende je je eerste geld?
Mijn vader vond het belangrijk dat ik, voordat ik naar de Randstad ging studeren, zou weten hoe het is om op het (Twentse) land te werken. Dus heb ik een zomer met een vriendinnetje dapper bij een boomkwekerij gewerkt. Jammer dat ik toen de term mindfulness nog niet kende, want ik denk dat het aardig mindful (en lichaamsgericht) werken was. De destijds ontwikkelde groene vingers komen me nog altijd goed van pas in ons Amsterdamse tuintje. 

3. Wat maakt jouw manier van werken bijzonder?
Al enige jaren ben ik als therapeut (en mens) verknocht geraakt aan Acceptance and Commitment therapie. Een derde generatie gedragstherapie die in GGZ-land steeds vaker wordt toegepast. Ik hou ervan om in een behandeling naast de klachten te kijken naar welke dingen iemand belangrijk vindt; zijn/haar waarden. Datgene waar je echt een vlammetje voor voelt.

Vaak is dat door de psychische klachten al enige tijd niet meer zo in zicht. En juist het hervinden van die waarden zet het herstel van klachten in een betekenisvolle context. Verder waak ik voor overanalyseren. We kunnen lang praten over hoe je moet fietsen en over de geschiedenis van de fiets, maar dan kun je het nog niet. Oefenen, fouten mogen maken en in kleine stapjes vertrouwen opbouwen vind ik een belangrijke. En dus weten waar naartoe je eigenlijk wilt fietsen.

4. Hoe kom je echt tot rust?
Sinds Covid-19 en alle maatregelen vind ik in wandelen, eventueel met een boeiende podcast, veel rust en ruimte in mijn hoofd. En lezen. Of de combinatie: lezen over wandelen. Zoals het boek ‘Het zoutpad’ (Raynor Winn), heerlijk. Oh ja en werken in de tuin natuurlijk.

Ik nomineer voor de volgende ‘Vier vragen aan….’ :
Wouter de Boer! Waarom? Ik vind hem een fijne collega die met zijn oplossingsgerichte visie zeker bijdraagt aan de goede sfeer in ons team. 

Ontdek hier wie er nog meer werkzaam zijn bij Vitaalpunt?  Naar alle specialisten.

Heeft u vragen over wat Vitaalpunt voor u kan betekenen?