Orthorexia: als gezond eten ongezond wordt

 In Gezondheid, Leefstijl

De Volkskrant schrijft in juli 2017 dat voeding een religie is geworden: “inclusief  profeten, duivels en heilige boeken”. Het artikel gaat in op onze denkbeelden over voeding die ontstaan doordat we dagelijks beïnvloedt worden door een veelheid aan artikelen, vlogs, blogs en boeken. Steeds meer wordt eten iets wat wij beschouwen als een uiting van onze identiteit.

Het is niet voor niks dat wij drie weken geleden binnen Vitaalpunt kennis deelden over een fenomeen dat steeds meer zicht baar wordt: té gezond eten met als gevolg dat je er ziek van wordt. Ziek in je lijf door voedingstekorten. En ziek in je hoofd, omdat eten op een gegeven moment meer je leven gaat bepalen dan je zelf denkt.

De term orthorexia werd voor het eerst gebruikt in 1990. Steven Hayes is de “uitvinder” van deze term. Hij omschrijft orthorexia als een fixatie op het eten van gezond voedsel om verminderde gezondheid en ziekte te voorkomen. Een greep uit  de veelheid van symptomen:

·         Maaltijden vervangen door salade en/of fruit

·         Focus op biologisch, raw, veganistisch en zelf gemaakt eten

·         Voedingsmiddelen vermijden (soort, kleur, ingrediënt)

·         Voedingsmiddelen als gevaarlijk beschouwen

·         Angst om te eten in gezelschap

·         Overgewicht en ziekte als “zwak” beoordelen

·         Lichaam als een tempel beschouwen

·         Veelvuldig trainen

Er is niet zo veel aan de hand als één van deze symptomen je bekend voor komt. Hoe meer symptomen op jou van toepassing zijn, hoe groter de kans is dat er iets meer aan de hand is dan alleen maar gezond eten. Misschien is bij jou een gezond eetpatroon omgeslagen naar een ongezonde manier van omgaan met eten en je lijf.

Bij Vitaalpunt hebben we hier oog voor. Want een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig. Dat bereik je door gevarieerd en voldoende te eten. Wil je daar meer over lezen? Zie onze andere blog over de schijf van vijf.

Dit artikel is geschreven door Nienke Jager: Psycholoog bij Vitaalpunt.

Heb jij moeite met jouw eetpatroon?  Neem dan contact met ons op. We luisteren graag naar jouw verhaal!

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie