Begin met mindfulness bij Vitaalpunt

 In Stress-gerelateerd

Mindfulness betekent bewust aandacht geven aan het hier en nu zonder te oordelen. Dat is natuurlijk mooi bij een zonsondergang of een mooi concert. Maar juist in tijden dat het wat minder gaat blijkt dit gegeven heel krachtig. 

Iedereen heeft natuurlijk wel eens van mindfulness gehoord en weet vast ook dat het iets met bewustwording heeft te maken, of dat het iets positiefs is. Maar mindfulness richt zich niet alleen op de prettige kanten van het leven – het is immers vaak makkelijker om dán mindful te zijn- maar is juist betekenisvol in tijden dat het niet goed gaat. Dat is eigenlijk de kracht van mindfulness: je leert je bewust te worden van spanning en stress.

Doordat je bewuster bent van gedachten, gevoelens en gedragspatronen kan je betere keuzes maken en zo wordt het leven een stuk makkelijker. Juist in tijden dat je het nodig hebt.

Waar komt mindfulness vandaan?

Mindfulness vindt zijn oorsprong in Oosterse meditatie technieken. De Amerikaanse bioloog Jon Kabat Zinn goot deze meditatietechnieken in een Westers jasje en ontwikkelde eind jaren ’70 Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Dit is een achtweekse cursus die hij gebruikte bij mensen met chronische pijnklachten. Hoewel de mensen in eerste instantie niet minder pijn ervoeren, gingen zij wel op een andere manier om met hun gedachten en gevoelens over die pijn.

Tientallen jaren later baseerden Erik Zindel, Mark Williams en Steven Segal zich op deze training maar voegde daar elementen van de cognitieve therapie aan toe. Zo ontstond Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Onderzoek wijst uit dat MBCT bijvoorbeeld een effectieve behandelmethode is voor mensen die last hebben van  terugkerende depressies.

Mindfulness bij Vitaalpunt

Mindfulness is bij Vitaalpunt onderdeel van de geïntegreerde behandeling. Je krijgt meditatietechnieken en allerlei oefeningen aangereikt die je kan gebruiken om meer contact te maken met lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedachten. Dit kan je ook elders in je behandeling helpen.

Meer bewustzijn helpt je bijvoorbeeld bij psychomotorische therapie. Meer bewustzijn van je gedachten helpt je bij cognitieve gedragstherapie. Op deze manier vormt mindfulness een mooie aanvulling op het behandelaanbod van Vitaalpunt.

Nieuwe serie mindfulness trainingen

Vitaalpunt start na de zomer met een nieuwe serie mindfulness trainingen ter voorkoming van terugval na een behandeling. Deze mindfulnesstraining is open voor iedereen. Met name bij mensen die last hebben gehad van depressieve klachten is dit zeer aan te raden. Ook als je herstelt van andere klachten kan mindfulness helpen.

Sterker nog, wie is er niet gebaat bij een stukje meer bewustwording en vriendelijkheid naar zichzelf?

De training duurt acht weken. Vitaalpunt vraagt wel enige commitment van deelnemers: naast de training zelf,  zo’n 2,5 uur per week, wordt tevens verwacht dan je ook thuis gaat oefenen. Mindfulness is echt een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Je zal dan vanzelf zien dat het werkt.

De eerstvolgende mindfulnesstraining start op dinsdag 22 oktober.

 

Meer informatie over de training

Schrijf je in voor de training

 

 

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie