mindulness

 

Vitaalpunt biedt mindfulness trainingen aan ter voorkoming van terugval na een behandeling. Deze mindfulnesstraining is open voor iedereen. Met name bij mensen die last hebben gehad van depressieve klachten is dit zeer aan te raden. Ook als je herstelt van andere klachten kan mindfulness helpen.

Acht sessies, plus een hele dag

De training bestaat uit acht sessies van 2,5 uur, plus één hele dag. Iedere sessie heeft een thema. De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is en het is bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten.

Kosten

De kosten bedragen €450,- excl. 21% BTW. U krijgt voor dit bedrag een factuur van Vitaalpunt. In sommige gevallen kunt u een deel van de kosten vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar vanuit een aanvullende verzekering. Neemt u hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.

MBSR training: € 450,-

Aanvullende informatie

Tegenwoordig wordt nogal gemakkelijk iets onder de naam ‘mindfulness’ aangeboden. Bij Vitaalpunt bieden wij het oorspronkelijke MBSR (of MBCT) programma aan onder begeleiding van een door de VMBN (vereniging voor mindfulness based trainers) categorie 1 trainer.

Lees hier meer over mindfulness bij Vitaalpunt.

‘Aandachttraining’ of ‘mindfulness training’ is een duidelijk omschreven achtweeks programma. Mindfulness training is een praktische training voor het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness. Je leert door te doen en thuis te oefenen. Hier vind je meer informatie over mindfulness: aandachttraining.info

Praktische training

Mindfulness training is geen theoretische, maar een praktische training. Je leert door te doen. Onderdelen van iedere sessie zijn:

• begeleide aandachts- en concentratieoefeningen;
• bewegingsoefeningen;
• zit- en loopmeditatie.

Daarnaast komen er op een praktische manier theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

Dagelijks oefenen

Aandacht trainen is een vaardigheid trainen en dat behoeft oefening. Tijdens de training is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag.

Materiaal

Het cursusmateriaal bestaat uit een werkmap met informatie over mindfulness, het huis-werk en het thema van de sessie. Daarnaast bevat de map gedichten, citaten, tips en lijstjes. De deelnemer ontvangt ook audiotracks met daarop begeleide oefeningen en meditaties.

De groep

Wanneer je een mindfulnesstraining bij Vitaalpunt volgt, dan zit je altijd in een kleine groep. De groep van maximaal acht deelnemers blijft tijdens de acht weken bij elkaar. Het is een groepstraining, maar toch is het ook een heel individueel proces. De trainer heeft met de deelnemers vooraf een individueel gesprek; tijdens de training alleen als hieraan behoefte is.

Kleding

Gewone, gemakkelijk zittende kleding.

Fysieke belasting

Mensen met lichamelijke beperkingen kunnen gewoonlijk zonder problemen mee doen. Overleg ook even met de trainer.

Trainingsdag

Op tweederde van de training is er een hele oefendag. Deze dag biedt de gelegen heid om langduriger met mindfulness te oefenen en hier op een dieper niveau contact mee te maken. De dag wordt grotendeels in stilte doorgebracht, waardoor het oefenen intensiever wordt.

Verwijzing en kennismaking

Deze mindfulnesstraining is onder meer toegankelijk voor mensen die een behandeling bij Vitaalpunt hebben doorlopen. Mindfulness is het meest effectief wanneer de meest acute klachten zijn opgeklaard. De behandelaar kan een deelnemer verwijzen, waarna er vooraf een kennismakingsgesprek met de trainer plaatsvindt om te zien of de training bij jouw verwachtingen past.

Inschrijven

Inschrijven kan via het onderstaande formulier.

Integratie dagelijks leven en na de training

Het laatste deel van de cursus is vooral gericht op het integreren van aandachtsoefeningen in je dagelijks leven. Bewuster en met aandacht leven. Na de laatste sessie is het aan jou om met mindfulness verder te gaan. Veel deelnemers integreren meditatie en aandacht-oefeningen in hun dagelijks leven. Ook is er de mogelijkheid om aan verdiepingscursussen deel te nemen.

Data

Wekelijks, van dinsdag 12 januari 2021 t/m dinsdag 1 maart 2021 (dinsdag 9 maart uitloopweek)
Tijdstip: 16:30 uur tot 19:00 uur
Trainingsdag in stilte op zondag 28 februari 2021 van 10:30 uur tot 16:00 uur

Locatie

Vitaalpunt

 

Schrijf je in voor de training