Wat zijn SOLK klachten?

Heb je de afgelopen twee weken lichamelijke klachten gehad, ja? Vaak zijn die klachten niet goed te verklaren. Ze zijn er gewoon en horen bij het leven. Veel klachten gaan vanzelf over. Worden de klachten erger? Heb je er al lang last van? Denk je aan een ernstige ziekte? Of komen er andere klachten bij? Dan ga je waarschijnlijk naar je huisarts.

Ongeveer de helft van de mensen die de huisarts of specialist bezoekt, heeft klachten die niet goed te verklaren zijn. Er kan voor deze klachten na een medisch onderzoek geen of onvoldoende verklaring gegeven worden voor de ziekteoorzaak. Klachten die hieronder vallen zijn: chronische vermoeidheidsklachten (CVS), terugkerende en aanhoudende pijnklachten (spier- en gewrichtspijnen, rug-, nek- en hoofdpijn), fibromyalgie, onderbuikklachten, benauwdheid, etc.

Wanneer deze klachten langer dan een paar weken duren, is er sprake van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Aan dit soort klachten hebben artsen in het verleden allerlei namen gegeven: lichamelijk onbegrepen klachten, functionele klachten, psychosomatische klachten of somatoforme klachten. In vaktermen spreken we tegenwoordig van SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) of een somatoforme stoornis. Somatisch betekent ‘lichamelijk’.

Symptomen SOLK

Onverklaarde lichamelijke klachten zijn  serieuze klachten die veel last kunnen geven. Soms kan iemands leven er volledig door veranderen. Vaak gaat het om klachten die ook bij ziekten of lichamelijke afwijkingen kunnen passen. Voorbeelden zijn:

 • ernstige vermoeidheid
 • buikpijn of buikkrampen
 • darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid
 • maagklachten, misselijkheid
 • (lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen
 • hoofdpijn of nekpijn
 • duizeligheid of evenwichtsproblemen
 • hartkloppingen
 • pijn op de borst
 • pijn na een aandoening of blessure die langer blijft dan verwacht

Behandeling op maat

Je wordt begeleid door een team van deskundigen. Dat doen we omdat de klacht niet in één hokje is te plaatsen. Het gaat over je gezondheid, hoe je beweegt, hoe je je voelt, hoe je denkt en wat je doet. Vandaar dat je bij het verminderen van de klachten begeleid wordt door een arts, een fysiotherapeut en een psycholoog. Je krijgt een individueel programma toegesneden op jouw persoonlijke situatie en mogelijkheden. Waarschijnlijk ben je als gevolg van je pijnklachten minder gaan doen. Het weer (geleidelijk) oppakken van deze activiteiten is een belangrijk doel van de behandeling. Dat vereist natuurlijk ook goede communicatie en het beheren van je tijd. Ook die aspecten zijn in het programma opgenomen. Het programma bestaat uit individuele- en persoonlijke gesprekken.

SOLK zijn goed te behandelen met individuele gesprekken met een vorm van cognitieve gedragstherapie. Hierbij ga je zelf aan de slag met die factoren die jouw (pijn)klachten beïnvloeden. In de meeste situaties is er een goede kans op herstel. Persoonlijke en fysieke training en begeleiding kan ook een onderdeel van de behandeling zijn. Ook Mindfulness-based therapie (MBCT) wordt effectief gebruikt bij de behandeling van diverse somatische klachten zoals SOLK, maar ook Fibromyalgie, CVS en PDS.

Wat kun je zelf doen?

Als je je zorgen maakt over je klachten, dan is het goed om hierover te praten. Je eigen ongerustheid kan ervoor zorgen dat je klachten verergeren en ongerustheid verder toeneemt. Zo kunnen klachten en de zorgen hierover elkaar versterken. Probeer dus:

 • door te gaan met uw activiteiten (werk, sport, hobby).
 • ontspanningsoefeningen te doen (yoga, meditatie).