Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie is een relatief nieuwe naam voor een aandoening die al meer dan een eeuw geleden werd beschreven. Toen noemde men het ‘fibrositis’ omdat men dacht dat het te maken had met een ontstekingsproces van het bindweefsel. Dit is echter nooit aangetoond.

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel, gewrichten en spieren. De naam fibromyalgie komt van ‘fibro’ (bindweefsel), ‘myo’ (spier) en ‘algia’ (pijn) en betekent dus bindweefsel- en spierpijn. Je ervaart pijn, maar hebt mogelijk ook last van vermoeidheid en problemen met slapen. Daarnaast kun je darmklachten hebben, hoofdpijn en concentratieproblemen. Al met al een lastige en vaak moeilijk te benoemen combinatie van klachten. Vandaar dat je er vaak al een heel traject op hebt zitten. Van uitproberen, mislukken en dan maar weer ergens anders proberen.

Symptomen Fibromyalgie

Iemand met fibromyalgie heeft pijnklachten op verschillende plaatsen in zijn/haar lichaam. Bij fibromyalgie komen verschillende klachten tegelijkertijd voor: pijn, stijfheid, vermoeidheid, slaapproblemen, darmklachten en soms stemmingswisselingen. Andere symptomen die gepaard gaan met fibromyalgie zijn: hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de buik en tintelingen of dove gevoelens.

Behandeling op maat

Een specifieke behandeling voor fibromyalgie bestaat niet. Gebleken is dat een behandeling die bestaat uit verschillende componenten het meeste effect heeft bij fibromyalgie. Het doel van de behandeling is vaak niet het verminderen van de pijn maar het verbeteren van iemands functioneren. Oftewel iemands kwaliteit van leven.

Een diagnose wordt niet gesteld door één hulpverlener, maar door een team van deskundigen. Mensen die elk op zijn terrein ook nog eens specialistische kennis van Fibromyalgie hebben. Om je klachten te verminderen en tegelijkertijd je dagelijks functioneren te verbeteren wordt je begeleid door een psychomotorisch therapeut en een psycholoog.

Waarschijnlijk ben je de afgelopen tijd minder gaan doen. Het is belangrijk activiteiten die je bent gaan vermijden weer op te pakken. Je leert tegelijkertijd hoe je rondom die activiteiten goede communicatie onderhoudt en de tijd beheert. Effectieve behandeling van fibromyalgie bestaat uit een combinatie van educatie, stressvermindering, individuele gesprekken en een patroon van regelmatige fysieke activiteiten. Het krijgen van goede informatie over fibromyalgie is de eerste stap in het beter omgaan met de klachten.

Medicijnen nemen in de behandeling vaak een kleine plaats in naast oefen- en pijnmanagementprogramma’s.

Wat kun je zelf doen?

Met onderstaande “leefregels” kun je zelf iets aan je klachten doen. Ze kunnen je helpen de klachten van je aandoening te verminderen en je leven aangenamer maken.

  • Begrijp het probleem en leer je aandoening kennen.
  • Werk aan je conditie en beweeg
  • Hervat en onderneem langzaam de vrijetijdsbezigheden.
  • Gebruik rekoefeningen.
  • Zorg voor goede nachtrust en slaaphygiëne
  • Probeer stressfactoren te vermijden.
  • Beperk het gebruik van pijnstillers.
  • Ontwikkel een positieve houding tegenover de aandoening en probeer deze te accepteren