Jonge vrouwen eerder uitgeput door werk

 In Stress-gerelateerd, Werk

Een vijfde van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar voelt zich psychisch uitgeput door hun werk. Ze voelen zich minstens een paar keer per maand emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het eind van een werkdag. Bron: artikel 14-02-2018 Nu.nl

Vrouwen in andere leeftijdsgroepen voelen zich psychisch minder vaak vermoeid. Blijkt uit het gisteren verschenen onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksbureau TNO. Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar had bijna 15 procent last van werkgerelateerde psychische vermoeidheid, vrouwen iets vaker dan mannen. Naarmate werknemers meer uren maken, hebben ze vaker last van psychische vermoeidheid. In dat patroon komt een uitzondering voor: mannen hebben vaker burn-out klachten als ze 25 tot 35 uur werken dan als ze boven de 35 uur per week werken.

Leeftijd

Qua leeftijdscategorie komen ook bij mannen vermoeidheidsklachten het vaakst voor bij 25- tot 35-jarigen. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het feit dat werknemers in deze leeftijdscategorie gemiddeld meer uren maken.

Werknemers van 15 tot 25 jaar hebben nog niet zo vaak vermoeidheidsklachten en mensen van boven de 65 ook niet meer. In de groep tussen de 35 en 65 schommelt het percentage werknemers met klachten rond het totaalgemiddelde van 15 procent.

Oorzaken

Volgens de onderzoekers ontstaan uitputtingsklachten doorgaans doordat mensen harder moeten werken dan ze aankunnen, of in een te hoog tempo. Dat is ook een verklaring voor de oververtegenwoordiging van 25- tot 35-jarige vrouwen: zij werken relatief vaak in de sectoren zorg en onderwijs, waar de werkdruk als hoog wordt ervaren. Ook de thuissituatie speelt een belangrijke rol.

Een andere oorzaak van burn-out klachten is de mate van verantwoordelijkheid in de werkzaamheden. Wie zelf kan beslissen over werktijden, tempo en volgorde van de uit te voeren taken, is minder snel opgebrand.

Mannelijke werknemers hebben naar eigen inschatting vaker zelf de controle over hun werk. Dat is volgens de onderzoekers een verklaring voor het verschil met vrouwen betreffende psychische vermoeidheid door werk.

Bron: Nu.nl en verwijzing naar het onderzoek van onderzoeksbureau TNO

Lees hier meer over burn-out klachten en ontdek wat je zelf kunt doen of wat Vitaalpunt voor jou kan betekenen>>>

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie

Slapen kun je leren