‘Ik voel me weer lichter, vrolijker en zo ontzettend veel rustiger’

 In Gezondheid, Leefstijl, Patiënt verhalen

Na ruim 3 jaar aan tobben met steeds meer lichamelijke klachten kon ik eigenlijk niet meer functioneren, zowel privé als op het werk. Ik voelde me slecht, had veel lichamelijke problemen en veel stress op het werk. Ik dacht steeds, het wordt morgen, volgende week of volgende maand wel beter, als ik maar rustig aan doe, door blijf zetten en niet opgeef. Met als resultaat dat ik al tijden deels in de ziektewet zat, privé vrijwel niets meer kon en in een isolement raakte. Het ging steeds meer bergafwaarts en er kwamen steeds meer klachten bij. Voortdurend had ik last van paniekaanvallen, voelde ik me angstig en was ik aan het piekeren. Zelfs boodschappen doen of een wandelingetje op korte afstand van mijn huis was problematisch.

Begin 2015 besloot ik dat dit niet langer kon en dat, hoe eng en moeilijk het ook was, ik wat moest gaan ondernemen. Ik voelde dat ik richting de rand van de afgrond ging en dat ik in een diepe put zou belanden als ik er niets aan ging doen. Bij toeval stuitte ik via twitter op een recensie over Vitaalpunt, geschreven door een patiënt. Ik herkende mezelf direct in het verhaal qua klachten en problemen. Na het bekijken van de site van Vitaalpunt leek dit precies te zijn wat ik nodig had.

Ik ben 8 maanden onder behandeling geweest. Het traject was intens en zwaar, vooral in het begin. Ik werd flink aan het werk gezet. Hoewel zwaar, was het precies wat ik nodig had om vooruit te komen en ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze voor Vitaalpunt. Het heeft me sterker en krachtiger gemaakt. De oude ben ik niet geworden, wel een andere zelf van mezelf, die geleerd heeft waar mijn kracht en mijn beperkingen liggen. En ook wat de triggers zijn en hoe ik mezelf in balans kan houden. Door het traject weet ik hoe ik in de toekomst anders kan handelen om zo beter voor mezelf te zorgen en voor mezelf op te komen.

Het traject heeft me veel gegeven en ik heb dingen over mezelf ontdekt die ik van tevoren niet wist en niet verwacht had. Het is echt een totale aanpak van levensstijl in plaats van maar één gebied; het neemt alles onder de loep.

Het is zo fijn om ergens terecht te komen met een allesomvattende aanpak, waar je nog steeds behandelaars op meerdere terreinen hebt, die geen tegenstrijdige adviezen geven maar een echte aanvulling op elkaar zijn. En die je echt helpen, wat verder gaat dan een kort advies en instructie. Dat je geholpen wordt bij alle beren op de weg om over die drempel heen te stappen, zodat je het wel durft.

Toen de therapie startte voelde ik me de hele dag somber, was ik totaal opgebrand en kon bijna niets meer. Ik sleepte me door de dag heen, en dat elke dag opnieuw. Nu voel ik me weer een stuk lichter en vrolijker en ontzettend veel rustiger.

De behandelaren van Vitaalpunt waren voor mij een rots in de branding, een rustgevend ankerpunt waar ik op kon vertrouwen en bouwen. Het was fijn dat ik door hen de koers kon laten bepalen en erop kon vertrouwen dat ik uiteindelijk uit zou komen waar ik moest zijn en wat we ook gezamenlijk als doel hadden gesteld bij de start van het traject. Zonder dat ik zelf steeds moest blijven kijken of het nog goed ging met de koers. Vooral in het begin was ik niet in staat om heel proactief te zijn en zelf de leiding te nemen. Het was dan fijn om huiswerk en oefeningen mee te krijgen. Daarmee kon ik gericht aan de slag.

De behandelaren hebben voor mij in de afgelopen maanden het roer overgenomen om mij op de juiste koers te zetten, als een sleepboot hebben zij mij op sleeptouw genomen. Nu is het tijd om zelf weer de koers te bepalen en aan het roer te gaan staan. Ineens lijkt alles samen te zijn gevallen en ben ik weer sterk genoeg om het aan te kunnen. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Dit stuk is geschreven door Annemiek, 37 jaar

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie