‘Ik had iemand nodig die goed luisterde’

 In Gezondheid, Leefstijl, Patiënt verhalen

Via een vriend kwam ik bij Vitaalpunt.nl, omdat ik heel zwaarmoedig was en veel dronk. Bewegen deed ik liever niet, omdat ik er erg slecht in was. Liever sloot ik me in huis op, afgewisseld met wilde stapavonden. Het kwam in ieder geval mijn werk allemaal niet ten goede. Vitaalpunt beloofde behandeling op het vlak van depressie, verslaving, beweging. Vooruit dan maar, dacht ik, want zelf kwam ik er niet meer uit.

Mijn eerste reactie op psycholoog Carlijn was wantrouwen: wat kon zo’n jonge vrouw mij nou leren, als ervaren therapieklant? Maar wat Carlijn kan en wat ik nodig had, is iemand die goed luisterde en die me liefdevol een stabielere kant op schoof. Ze liet me nieuwe gedachten overwegen, terwijl de sportgazelle van Vitaalpunt me daarnaast enthousiast door het park sleepte en oefeningen met me deed. (Die diëtiste heb ik op eigen verzoek maar één keer gezien: iedereen heeft zijn absolute grenzen).

Ik wilde graag een deel van mijn levensstijl veranderen en Carlijn en haar collega grepen elke kans die zij zagen om mij steeds iets verder te duwen. Niet te ver, precies goed. Hardlopen is het voor mij nooit geworden, maar de basis is toen wel gelegd voor een actiever leven. Misschien is het belangrijkste wat ik heb geleerd, dat het woord ‘gezondheid’ mij helemaal niets zegt en dat het mij daarom ook niet motiveert. De woorden die wel tellen zijn bewegingsvrijheid en autonomie.

Later leerde ik ook dat ik een van de mensen ben bij wie antidepressiva (en dan met name Seroxat) drankzucht opwekken. Toen ik eenmaal gestopt was met de pillen (omdat ik me beter voelde), werd het ook makkelijker om de inname te beheersen. Ik ben nu vijf, zes jaar verder en veel is veranderd. Een mens heeft geluk nodig, maar een mens moet vooral keuzes durven maken die hem of haar zelf ten goede komen. Dat is voor heel veel mensen lang zo makkelijk niet als het lijkt, maar iedere reis kan met kleine stapjes beginnen.

Dit stuk is geschreven door Georgette, ondernemer, 45 jaar

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie