‘’Ik durf nu mijn grenzen aan te geven en voel me sterker dan ooit!’’

 In Leefstijl, Maatschappij, Patiënt verhalen

Na een crisis van 5 jaar was het echt niet meer te houden. Ik had last van PTSS klachten, veel nachtmerries, opgejut gevoel, onveilig gevoel.  Ik sliep heel slecht, werd vaak wakker, en droomde heel veel. Ik was totaal in de war, huilde veel en voelde me vaak bang. Ik stortte volledig in, na een slechte behandeling in een andere instelling. Ik kon amper nog werken en dat terwijl ik mijn eigen broek moest ophouden als zzp-er.

Via een collega hoorde ik over Vitaalpunt. Daar kon ik snel terecht. Het was mijn redding! De mensen waren helder, concreet en professioneel. Ze bespraken een behandelplan met me en legden dat ook vast op papier. De manier van handelen bij Vitaalpunt was gestructureerd en ik voelde me écht gesteund. De therapeuten zijn van deze tijd; modern en met beide benen op de grond. Niet wat je verwacht bij een ggz instelling. Geen geitenwollengedoe, maar ondernemend, aardig, open en toegankelijk. Ik werd goed opgevangen, kreeg veel persoonlijke aandacht en voelde me echt begrepen, ook als ondernemer.

Wat ik als heel érg positief heb ervaren, is dat de medewerkers bij Vitaalpunt mij zagen als persoon. En dat ik mijn hond, mijn allerbeste maatje, mee mocht nemen naar de therapie! Bij andere ggz instellingen is dat meestal verboden, terwijl de relatie tussen hond en baas juist zoveel laat zien van een persoon. Ik was erg eenzaam en mijn hond verbrak die eenzaamheid.

In het begin volgde ik drie keer per week therapie bij Vitaalpunt. Ik kreeg psychologische hulp, begeleiding bij het aanbrengen van een normale dag structuur en het zoeken naar een goede balans tussen privé en werk, een mindfulnesstraining en sportoefeningen met ondersteuning van fysiotherapeuten. Bij Vitaalpunt werd me geleerd om mijn zelfvertrouwen weer op te bouwen zodat ik het leven weer alleen aan kon. Ik leerde ook om aardiger te zijn voor mezelf. Ik stelde hoge eisen aan mijzelf en mijn werkprestaties. Tijdens mijn behandeling ontdekte ik Mindfulness. Ik had daar altijd vooroordelen over.  Maar het tegendeel bleek waar. Ik leerde loslaten, accepteren en in het hier en nu leven. Ook nu doe ik nog regelmatig mindfulness oefeningen. Ik heb daar veel baat bij.

Inmiddels, nu 3 jaar verder,  voel ik me vele malen sterker dan vóór mijn therapie bij Vitaalpunt. Ik heb meer zelfvertrouwen en ik maak meer tijd voor ontspanning. Ik heb het gevoel dat ik veel beter kan doseren en kan genieten van kleine dingen. Het najagen van succes is even leuk, en geeft me een korte kick maar dat is niet waar het om draait in het leven. Ik geniet nu  van mooi weer, bloemen, op een terrasje zitten, gezellig met vriendinnen zijn. En ik ben veel minder streng voor mezelf geworden!

Ook heb ik geleerd waar mijn grenzen liggen en deze kan ik ook duidelijk maken aan mijn omgeving. Ik ben nog steeds heel flexibel, maar ik stel geen onmogelijke eisen meer aan mezelf en laat dat ook niet meer door anderen doen. Ik kan veel beter voor mezelf opkomen, als mens en als ondernemer. Voorheen probeerde ik aan alle verwachtingen  en het onmogelijke te voldoen van anderen; nu ben ik realistischer en durf ook nee te zeggen.

En ik heb nu ook veel sociale contacten. Ik ben veel opener geworden na mijn therapie. Daar pluk ik veel vruchten van. Ik merk hoe sterk het me maakt als ik verbinding voel met mensen om mij heen, en dat ze er nu ook voor me zijn in mindere tijden.

Ik ben echt heel blij met mijn periode bij Vitaalpunt. Het was wel een echt een commitment, de intensiteit van mijn therapie lag hoog. Maar dat had ik er gelukkig graag voor over. Ik ben nu sterker dan ooit.

Dit stuk is geschreven door Imke, 45 jaar, ondernemer.

Meer lezen over Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) kun je hier.

Wil jij ook verandering brengen in je leven? Neem dan contact met ons op. We luisteren graag naar jouw verhaal!

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie