‘Fit zijn’

 In Gezondheid, Leefstijl

Mensen helpen zichzelf fit te voelen is mijn vak . Maar ‘fit zijn’, wat betekent dat nu eigenlijk, wat betekent dat voor mij. Als coach/therapeut stel ik klanten regelmatig de vraag, voel jij je op dit moment fit? Zo niet, zijn er momenten geweest waarop jij je wel fit voelde? Wat betekent fit zijn voor jou? Daarop krijg ik dan een legio aan verschillende antwoorden. Het meest verwonderd blijf ik altijd over het feit dat mentaal en fysiek fit zijn vaak wordt  los gekoppeld. Voor mij zijn mentaal en fysiek fit zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Na aantal jaar fysiek (voor mijn doen) weinig te hebben gedaan, ben ik op dit moment weer heel regelmatig aan het hardlopen. Ik moet zeggen dat helpt mij heel goed om mezelf fit te voelen. Zeker niet alleen in fysieke zin, maar ook mentaal geeft het rondje hardlopen mij veel rust; gedachten worden geordend, nieuwe ideeën, afdwalingen en leegtes wisselen elkaar af.

Mensen helpen zichzelf fit te voelen is mijn vak, tenminste dat denk ik. De vraag is natuurlijk of klanten dat ook zullen zeggen na het volgen van een traject bij Vitaalpunt. Nu ik daar bij stil sta denk ik het eigenlijk niet. Ik verwacht dat ze eerder zullen zeggen dat ik ze heb geholpen met bewust worden. Bewust worden van hun lichaamssignalen, hun (beweeg)gedrag, de invloed van hun gedachten en emoties en van hoe zij omgaan met hun tijd en energie. Bewust worden is de eerste en belangrijkste stap die tijd kost. Maar wat ik hoop is dat zij vanuit deze bewustwording instaat zullen zijn om dingen anders te gaan doen. Vanuit anders doen naar anders voelen naar ‘fit zijn’.

Dat klinkt allemaal gemakkelijk zo op papier…..maar helaas het is geen trucje dat ik iemand even kan aanleren. Het kost tijd, inzet, reflectie en acceptatie dat het zo gemakkelijk niet is. Ik zal dan ook de laatste zijn die beweert dat je na een traject altijd en overal top fit zal zijn. Wat ik wel hoop is dat je bewust bent geworden wat voor jou ‘fit zijn’ betekent, dat je weet hoe ‘fit zijn’ voor jou voelt en dat je weet wat jouw helpt om zo fit mogelijk te zijn en te blijven.

Voor mij betekent ‘fit zijn’ een goede balans tussen fysiek & mentaal, inspanning & ontspanning, uitdaging & rust, samen & alleen. Voor mij voelt ‘fit zijn’ als zin hebben om dingen te ondernemen,  me ontspannen en rustig voelen,  helder kunnen nadenken,  aandachtig zijn,  me soepel bewegen,  genieten van kleine dingen, het gevoel alles goed aan te kunnen, rustig en empathisch blijven als mijn kinderen even niet ‘meewerken’, onbevooroordeeld zijn, als….

Helaas ben ik niet altijd top fit, maar omdat ik weet wat fit zijn voor mij betekent en hoe dat voor mij voelt, weet ik wat me helpt om zo fit mogelijk te blijven en weet ik wat me elke keer weer te doen staat. Wat hieraan ten grondslag lag was voor mij ook bewust worden. Bewust worden om fit te kunnen zijn!

Recente Blog berichten
Comments
  • Pieter Haazen
    Beantwoorden

    ik vind jou verslag goed. je bent eerlijk in het opnoemen van verwachtingen die niet altijd uitkomen zoals we zouden willen wanneer we weken aan onze fitheid, zoals bijv. “Dat klinkt allemaal gemakkelijk zo op papier…” of “Ik zal dan ook de laatste zijn die beweert dat…” en “Helaas ben ik niet altijd top fit,…”. ik wel mensen horen zeggen dat ze van een work-out training komen dat ze zich zo lekker voelen, ik zelf voel nooit na een lichamelijke inspanning dat ik er beter uit komen, eerder gebroken van de inspanning. maar de fitheid in het hoofd is wel een dingetje. ‘s morgens op de werkvloer zijn er collega’s die zijn zo hyper, ik vraag mijn zelf dan af of er in hun sigaretten een stofje zit dat hun hyper maakt, ik zelf werk graag in rust. ik zadel mijzelf met het idee op dat als ik regelmatig fysieke dingen doe, het op den duur mij fitter ga voelen maar die uitkomst is nooit altijd het zelfde. de balans tussen iets doen en rust nemen is een lastig, nl. i dagje niet op de fiets voelt als of je de dag erna weer bent terug gezakt. (ik overdrijf in mijn tekst een beetje maar wat denk je als je dit zo leest?)

Schrijf een reactie