EMDR een zeer effectieve behandelmethode

 In Behandelingen

Wie heeft er tegenwoordig nog nooit van EMDR gehoord? Je komt het steeds vaker tegen in de media en wellicht hoor je weleens verhalen in je kennissenkring van mensen die hier ervaring mee hebben. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een interventie om nare ervaringen te verwerken. EMDR is in 1989 ontwikkeld door Francine Shapiro om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Tegenwoordig is er ook steeds meer wetenschappelijk bewijs dat EMDR ook effectief is voor het verwerken van nare ervaringen bij klachten zoals chronische pijn en angstklachten en wordt het breder toegepast dan alleen voor traumatische ervaringen.

Tijdens mijn eerste kennismaking met EMDR tijdens mijn opleiding was ik wat sceptisch over de werking van EMDR. Het leek een soort magische techniek waarbij, door te denken aan een gebeurtenis en naar de bewegende vingers van de EMDR-therapeut te kijken, je van je trauma af was. Gedurende mijn opleiding tot EMDR-practitioner heb ik ervaren dat EMDR een zeer effectieve behandelmethode is en dat de toepassing ervan een stuk simpeler lijkt dan dat het is. Het is belangrijk om als therapeut samen met je patiënt goed te begrijpen welke nare ervaringen hebben geleid tot de klachten in het hier en nu en de EMDR te richten op de betreffende relevante herinneringen.

Ik heb onder anderen mensen behandeld met een verscheidenheid aan lichamelijke klachten door overbelasting in werk en privé. Omdat er nare dingen waren gebeurd op werk (conflicten, intimidatie), lukte het deze mensen niet om weer volledig te herstellen en weer aan het werk te gaan. Door met EMDR deze nare ervaringen te verwerken, kwam er weer meer ruimte om te onderzoeken wat ze zelf zouden willen in hun werk. Zo konden ze een bewustere keuze maken of ze verder wilden bij de betreffende werkgever en hun grenzen wilden gaan leren aangeven, of dat zij toch kozen voor een ander carrière pad. Ook heb ik patiënten gezien met chronische pijnklachten, na bijvoorbeeld een auto of scooter ongeluk, die baat hebben gehad bij EMDR. Door het ongeluk durfden zij zich niet meer in het verkeer te begeven waardoor ze beperkt werden in hun dagelijkse vrijheid. Telkens als zij op de scooter of in de auto zaten zagen zij het ongeluk weer voor zich of waren ze zo alert op alles om hen heen dat de bijkomende spierspanning de pijnklachten verergerden. Door het ongeluk te verwerken werd hun wereld weer wat groter, konden ze zich meer ontspannen in het verkeer begeven en werden pijnklachten (door onder anderen minder spierspanning) minder. Daarnaast heb ik ook veel patiënten gezien die ernstige traumatische ervaringen hebben meegemaakt in hun leven waaronder seksueel misbruik en geweld (fysiek en mentaal). Door de spanning in het hier en nu van deze traumatische gebeurtenissen te verminderen namen nachtmerries af, sliepen ze beter, waren ze minder schrikachtig en lukte het bijvoorbeeld om weer op plekken te komen die ze voorheen te beangstigend vonden. Uiteraard zullen bepaalde traumatische ervaringen onderdeel blijven van iemands leven, maar het aangaan van de traumatische ervaring en verminderen van spanning als je hieraan terugdenkt kan wel helpen om er minder last van te hebben in het hier en nu.

Soms kan het lijken alsof EMDR geschikt is voor alle klachten, maar dat is niet het geval. Een belangrijke voorwaarde is de link tussen specifieke ervaringen en huidige klachten. Het kan waardevol zijn om de mogelijkheid van EMDR voor je klachten samen met een EMDR-therapeut te onderzoeken.

Dit blog is geschreven door Anne Kostelijk, EMDR Practitioner en GZ-psycholoog bij Vitaalpunt. Op de foto staat Nienke de Jager, Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog bij Vitaalpunt. 

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie