Blended Burn-out Behandeling

 In Behandelingen, Gezondheid, Patiënt verhalen, Stress-gerelateerd

De spreekwoordelijke druppel kwam op mijn werk, waar het heel druk was, ik veel taken op me nam en groot verantwoordelijkheidsgevoel had. Via mijn huisarts kreeg ik te horen dat er waarschijnlijk sprake was van een burn-out. Die burn-out uitte zich voornamelijk in vermoeidheid, paniekaanvallen, emotioneel, onzekerheid en lusteloosheid. Voor die klachten ben ik uiteindelijk bij Vitaalpunt in behandeling gegaan. Al eerder had ik een aantal gesprekken gehad bij een psycholoog die aan mijn huisartsenpraktijk is verbonden, maar deze gesprekken hielpen me niet verder.

De eerste keer dat ik bij Vitaalpunt binnen liep was ik wat nerveus, omdat ik niet goed wist wat ik moest verwachten. Het voelde ongemakkelijk. De wachtruimte was prima en fijn dat er iets te drinken wordt aangeboden en er boekjes liggen. Tijdens het gesprek voelde ik me meteen heel erg op mijn gemak. Ik vond het makkelijk om mijn situatie en klachten te bespreken. Ik verliet het pand met een prettig gevoel en keek eigenlijk meteen uit naar de volgende afspraken.

In een van mijn eerste gesprekken met mijn psycholoog, werd er al gesproken over eHealth. Ik vond het fijn dat ik alles digitaal kon invullen, lezen, kijken. Dat alles bij elkaar in een programma zit en ik geen map mee moest nemen met losse bladeren, artikelen, etc. Ik werk bij een bureau die websites ontwerpt en bouwt en zit eigenlijk de hele dag achter de computer. Het was voor mij makkelijk om snel even dingen terug te lezen of onder werktijd een ervaring die ik zojuist had meegemaakt op te schrijven. Daarnaast hou ik erg van dit soort digitalisering dus ik was positief verrast door deze manier van werken! Die combinatie van face-to-face gesprekken en eHealth, ook wel blended behandeling genoemd, vond ik erg fijn. Ik merkte dat ik best wel snel vergat wat ik had ingevuld, vooral bij wat oudere opdrachten. Het was makkelijk om dat er dan even snel weer bij te pakken. Het kijkt ook makkelijker met de behandelaar op een scherm dan vanaf papier. Het duurde wel echt een tijdje voordat ik doorhad hoe het programma in elkaar zat en ik gewend was aan de ‘user interface’. Ik merkte ook dat mijn behandelaar soms moeite had met opdrachten terug te vinden. De oefeningen die ik heb gedaan vond ik goed; ik heb er super veel aan gehad en daarna ook nog terug gelezen. Vooral het witboekje en complimenten. Van de bibliotheek heb ik heel weinig gebruik gemaakt.

Ik kijk positief terug op de blended behandeling. Het gaf mij vooral een heel fijn gevoel dat ik de mogelijkheid houd om alle opdrachten en oefeningen na te lezen en/of over te doen. Dat heb ik nu een paar keer gedaan, niet omdat het echt nodig was, maar meer omdat ik een beetje vergeten was hoe een bepaalde opdracht ook alweer precies in zijn werk ging. Ik vond het best een beetje eng om na 20 weken therapie opeens klaar te zijn en het zelf te moeten doen. Het hielp enorm te weten dat ik altijd alles online in het systeem terug kon lezen!

Inmiddels gaat heel goed met mij 🙂 Tijdens mijn behandeling dacht ik dat ik niet meer voor mijn huidige werkgever wilde werken. Kort nadat ik weer 100% aan het werk was, merkte ik echter dat het de functie was die niet goed bij mij paste. Ik heb een aantal gesprekken met mijn werkgever gehad en aan de hand van mijn wensen is een nieuwe functie binnen het bedrijf gecreëerd. Daar ben ik super blij mee. Ik merk dat ik veel meer energie heb en ga met plezier naar mijn werk. Daarnaast merk ik op persoonlijk gebied dat ik positief veranderd ben. Ik heb veel meer zelfvertrouwen, ben zekerder over wat ik doe, maar keuzes voor mezelf in plaats van teveel rekening met anderen te houden.

Dit stuk is geschreven door Sabine, 36 jaar.

Meer lezen over Burn-out en Stress kun je hier.

Wil jij ook verandering brengen in je leven? Neem dan contact met ons op. We luisteren graag naar jouw verhaal!

 

Recente Blog berichten

Schrijf een reactie