Tijdens de behandeling bij Vitaalpunt wordt er ook aandacht besteed aan je leefstijl. Je gaat dus niet alleen aan de slag met je gedachten en gevoelens, maar ook met de indeling van je dag, beweging, ontspanning, voeding en slaap. Hiermee onderscheidt Vitaalpunt zich van veel andere GGZ behandelcentra.

Multidisciplinaire aanpak

Onze multidisciplinaire aanpak is gebaseerd op recente onderzoeken die aantonen dat naast praten, denken en doen ook een gezonde leefstijl van essentieel belang is om te komen tot een duurzaam herstel van psychische en lichamelijke klachten.

We maken hiervoor gebruik van Therapeutische Leefstijl Interventies (TLI). Wanneer deze interventies in de behandeling van mensen met psychische klachten worden betrokken is de ervaring dat zij sneller herstellen en er minder kans is op terugval op langere termijn. 

Leren van elkaar in een groep

Met deze gedachte in het achterhoofd hebben wij een interactieve module ontwikkeld waarbij onze patiënten groepsgewijs informatie krijgen over onder andere stress, beweging, ontspanning, dagstructuur, slaap en voeding. In deze groep is er ook ruimte voor uitwisseling van tips en trucs en het oefenen van specifieke vaardigheden zoals ontspanningsmethoden. Deze module wordt ondersteund met het e-health programma ‘Therapieland’ met informatieve teksten, animaties, filmpjes en oefeningen. 

Naast deze module hebben we de beweegmodules ‘Running Therapie’ en ‘Gezond Bewegen’, waarin wordt geoefend met matig intensief bewegen, doseren en op een gezonde manier opbouwen. Ook is er de module ‘Mindfulness Introductie’ waarin je leert om ‘bewust aandacht te geven’ en je niet te laten meeslepen door gedachten, gevoelens of lichamelijke gewaarwordingen. 

Samen met Vitaalpunt werk je aan een gezonde geest in een gezond lichaam!