Running therapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Het is een eenvoudige manier om regelmatig bewegen te integreren in het dagelijks leven. Running therapie is een zeer toegankelijke vorm van hardlopen waarbij de positieve effecten van het lopen centraal staan.

Hardlopen kan de kans verkleinen dat je te maken krijgt met een depressie
De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk bewijs gevonden voor de positieve invloed van bewegen op de mentale gezondheid en het cognitief (=verstandelijk) functioneren. Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat regelmatig bewegen de mens goed doet en processen in het lichaam opgang brengt, die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. De beweger krijgt daarbij een toename in conditie en zelfvertrouwen en een afname van onzekerheid, angsten en depressie. We kunnen letterlijk de stress uit ons lijf lopen. De multidisciplinaire richtlijn depressie (2013) beveelt runningtherapie aan als onderdeel van de basisinterventies bij de behandeling van een depressie.

Vitaalpunt biedt Runningtherapie aan in groepsverband en wordt gegeven door onze vaktherapeuten. Daarnaast loop je ook zelfstandig. Om deel te nemen aan Runningtherapie is het hebben van ervaring met hardlopen absoluut niet noodzakelijk.

Meer weten?
Zie www.runningtherapie-nederland.nl
Zie hardlopen tegen depressie