mbct_Vitaalpunt

Mindfulness ruimte bij Vitaalpunt

Mindfulnesstraining is oefenen met ‘bewust aandacht geven’. Je niet laten meeslepen door gedachten, gevoelens of lichamelijke gewaarwordingen, maar leren om de stroom van gedachten en gevoelens op te merken en er vriendelijk en uitnodigend op te reageren. Elke gedachte, elk gevoel en iedere lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten, zonder er onmiddellijk een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen.

Door met meer aandacht in het ‘nu’ te zijn, lukt het om meer te genieten van de mooie momenten van het leven. Daarnaast helpt het je ook in moeilijke situaties. Je leert stilstaan om vervolgens zelf te kunnen bepalen hoe je reageert op signalen van binnenuit. Hierdoor lukt het om bewuster te worden van gedachte- en gedragspatronen die samenhangen met stress. Hoewel dit niet het doel van mindfulness is, leren mensen hierdoor uiteindelijk zich beter te ontspannen.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in Oosterse meditatietechnieken, maar is in de afgelopen drie decennia geïntegreerd binnen de medische wetenschappen.

Meerdere Mindfulness trainingen

Bij Vitaalpunt kan een introductie in mindfulness een onderdeel van je behandeling zijn. In deze kennismaking bieden wij je de kans om over de beginselen van mindfulness te leren en ermee te oefenen.

Daarnaast bieden wij de volledige Mindfulness Based Stress Reduction training aan voor oud-patiënten en overige deelnemers. Deze training is geschikt voor mensen die al ervaring hebben met mindfulness en voor mensen voor wie dit een eerste kennismaking is.

Lees hier meer over onze 8-weekse MBSR training.

Tenslotte bieden wij ook mindfulness workshops voor werknemers aan, zie: Mindfulness op de werkvloer.

Oefeningen