Cognitieve gedragstherapie wordt veel gebruikt
Cognitieve Gedragstherapie wordt bij Vitaalpunt toegepast bij een breed scala aan klachten, onder andere bij paniek, depressie, piekeren, dwang, chronische pijn en andere somatoforme stoornissen. Het is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode, wat wil zeggen dat deze therapievorm bij de meeste mensen goed helpt om van de klachten af te komen. Bij Vitaalpunt richt CGT zich voornamelijk op de klachten in het hier en nu.

De intensiteit en duur van de behandeling kunnen variëren. Als je veel klachten en problemen hebt en er een complexe samenhang tussen die klachten en problemen is, word je behandeld in de Specialistische GGZ. Is dat niet het geval, dan word je waarschijnlijk minder intensief behandeld in de Basis GGZ. In alle situaties bekijken we samen met jou welke professionals deel gaan uitmaken van jouw behandelteam. Dat team bestaat altijd uit een regiebehandelaar en kan ondersteund worden door een multidisciplinair team, bijvoorbeeld:, een (GZ- of basis) psycholoog, een arts, een psychiater en een vaktherapeut.

Cognitieve gedragstherapie is een samensmelting van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie.

  • Bij cognitieve therapie ga je vooral uit van de invloed van wat je denkt op wat je voelt.
  • Gedragstherapie richt zich met name op het verband tussen wat je doet en wat je voelt.

Cognitieve gedragstherapie brengt die twee invalshoeken samen en pakt de gedragspatronen én de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden. Door anders te reageren veranderen je gevoel en je gedachten. Door je gedachten te veranderen wijzigen je gevoel en je gedrag.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van cognitieve gedragstherapie. Deze behandelmethode blijkt vaak een zeer effectieve psychotherapie te zijn.

Jouw behandeling bij Vitaalpunt
Tijdens de CGT behandeling is het belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de therapeut en dat je je vrij voelt om met nieuwe gedachten en nieuw gedrag te oefenen. Hier besteden we bij Vitaalpunt veel aandacht aan. Zo word je op een voor jouw passende manier gestimuleerd om echt zelf aan de slag te gaan. Jij bent immers zelf de expert als het gaat om jou! Het is fijn als je weet hoe je jouw klachten in de toekomst kan voorkomen of er beter mee om kan gaan.

De effecten van cognitieve gedragstherapie kunnen per persoon verschillen. Daarom zetten wij ook regelmatig andere behandelonderdelen in naast CGT.

Meer weten? Zie www.vgct.nl

Wil je ontdekken of CGT iets voor jou is? Neem dan contact met ons op.